Nissan - Használt autó felvásárálás

NISSAN – a világ 9. legnagyobb autógyártója

Egy japán autómárka, amely hazánkban egyaránt ismert az alacsony fogyasztású, megbízható kompakt személyautóiról és strapabíró terepjáróiról, valamint az utóbbi években az elektromos autók piacán is kiemelkedő sikereket ért. A Nissan jelenleg a világ 9. legnagyobb autógyártója. Cikkünkben összefoglaljuk hogyan jutottak el idáig és kitérünk arra is, hogy Magyarországon jelenleg milyen szerepet foglal el az autópiacon.

Datson?

A Nissan története 1930-ban kezdődött, amikor a Nihon Sangyo holdingvállalat bejegyzésre került a Japán Értéktőzsdén, Nissan néven.

Az első autót a holdingba tartozó DAT Jodisha Seizo Co. gyártotta 1931-ben Datson márkanév alatt. 1934-ben az autógyártással foglalkozó vállalatot leválasztották a Nihon Sangyo holdingvállalatról és bejegyzésre került Nissan Motor Co. Ltd. néven.

Új üzemében, amelyet az Egyesült Államokból származó gyártási technológiával szereltek fel, 1935-ben indult meg a gyártás és megkezdődött a Datsun menetelése.

Mivel a „son” japánul veszteséget jelent, ezért a Datson márkanevet Datsun-ra változtatták és a cég által gyártott járművek már ezen a néven váltak világszerte ismertté.

A II. világháború keltette kereslet a járművek és motorok iránt hamar felfuttatta a pár éve létrehozott vállalatot, amely azonban a vesztes háború után rövid időre bezárásra kényszerült.

Datsun, Nissan, Infiniti

A termelés 1947-ben indult újra Datsun márkanéven és az 1951-ben megjelent nagy sikerű Patrol modellje után a Nissan már a nemzetközi terjeszkedésben is gondolkodhatott.

Köszönhetően a folyamatos növekedésnek a hatvanas évek elején megkezdődött a Datsun és Nissan gépjárművek forgalmazása az Amerikai Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

A márka népszerűsége világszerte folyamatosan nőtt köszönhetően az olyan modelleknek, mint a Silvia, a tunerek körében ikonikussá vált Skyline vagy a Sunny, ezért a Datsun a 80-as évekre már Európa legkeresettebb japán autómárkája lett.

A Sunny volt a Nissan válasza a hetvenes évek olajválságára és alacsony fogyasztásának köszönhetően elképesztő népszerűségre tett szert.

A Nissan 1983-ban döntött úgy, hogy egy kétéves kampánnyal megszünteti a Datsun márkanevet és minden autóját Nissan márkanév alatt fogja forgalmazni világszerte, majd 1989-ben útnak indította az Infiniti luxusautó márkát, először Észak-Amerikában, majd a kétezres években Európában is.

Nissan + Renault + Mitsubishi

A Nissan a kilencvenes évek végére súlyos anyagi válságba került, adóssága több milliárd dollárra rúgott.

Az újbóli talpra állás céljából a vállalat szövetségre lépett a Renault-val, hogy a fejlesztés és a gyártási technológiák megosztásával mindkét céget gazdaságosabbá tegyék. Ehhez a szövetséghez csatlakozott 2017-ben a Mitsubishi, létrehozva ezzel a világ egyik legnagyobb autóipari csoportját. Köszönhetően a Renault-val kötött szövetségnek és Carlos Ghosn menedzser intézkedéseinek, a Nissannak sikerült kilábalnia a válságból.

Az olyan sikermodellek segítségével, mint a Micra, az Almeira, a Navara vagy a Qashqai, a cégnek sikerült fenntartani népszerűségét a belsőégésű autók piacán. Kiemelkedő sikerrel szállt be az elektromos autók világába, ahol a Nissan Leaf egészen 2018-ig a legtöbbet értékesített teljesen elektromos autó volt. Csak a Tesla tudta visszaszorítani a második helyre.

Minket érdekel

A magyarországi piacon a Nissan egy megbízható, jó minőségű, népszerű márkának számít, amely használtan is jól tartja az árát. Mi az RS-nél folyamatosan vásárolunk fel Nissan személyautókat és haszongépjárműveket is. Legyen Micra, Almeira, Navara, Juke, Primera, Leaf, vagy bármelyik, 2005. után gyártott Nissan modell, mi örömmel teszünk rá egy elfogadható készpénzes árajánlatot, hogy mindenféle macera nélkül tovább tudjon adni autóján.

Ha van egy fölöslegessé vált Nissanja, csak hívja szakemberünket, vagy kérjen árajánlatot a weboldalunkon keresztül, hogy megtaláljuk az önnek legjobb megoldást!

A fotó a Pixabay-ről került letöltésre, Cock-Robin felvétele.