Isuzu

Munkára optimalizálva: Isuzu

Hogyan fogott bele egy tokiói hajógyártó cég autók készítésébe és vált a világ egyik legismertebb japán márkájává, a haszongépjárművek egyik királyává? Az ISUZU rövid története a Sumida busztól, a használtautó piac egyik népszerű modelljének számító D-Maxig.

Gyakran érkezik hozzánk a kérdés, hogy foglalkozunk-e az egyik legkedveltebb haszongépjárműnek számító ISUZU felvásárlásával. Természetesen igen, még az sem akadály, ha céges autóról van szó. Budapest területén vagy vidéken is biztosítunk autófelvásárlást. De lássuk, hogyan vált az ISUZU az egyik legkedveltebb márkává, ha munkáról van szó.

Az első Japánban gyártott személyautó

Minden 1916-ban kezdődött, amikor a Tokyo Ishikawajima Shipbuilding and Engineering úgy döntött, hogy gépjárműgyártásba kezd és az angol Wolseley céggel kötött társulás után 1922-ben elkészült az A9 modell, amely nemcsak a később ISUZU néven ismertté vált márka, de a japán autóipar történetében is mérföldkőnek számít, mint az első Japánban gyártott személyautó.

Bár elsőként egy személyautót építettek, a piaci viszonyokhoz és a kereslethez igazodva a cég átalakította kínálatát és teherautók, valamint buszok gyártásába kezdett. Több összeolvadás és feldarabolás után a cég hivatalosan 1949-ben vette fel az ISUZU nevet.

Ez dízel?

Az ISUZU már a kezdetekben sem elégedett meg csupán autók összeszerelésével, komoly forrásokat fordított fejlesztésre is. A befektetésnek köszönhetően a cég 1936-ban előállt két saját fejlesztésű dízelmotorral. Ezek, mint az első hazai fejlesztésű és építésű dízel erőforrások, újabb jelentős állomást jelentettek a japán ipar történelmében.

Ezeken az alapokon elindulva az ISUZU a világ egyik legnagyobb dízelmotor-gyártójává válhatott és mára az erőforrásait olyan márkák használják, mint a GMC, a Hummer, a Chevrolet, az Opel, a Toyota vagy épp a Renault.

Hol van Európa?

Az ISUZU piaci jelenlétét buszok és teherautók gyártásával alapozta meg, valamint beszállt a személyautók piacára is, olyan típusokkal, mint a Gemini, de Európába ezeknek csak a töredéke jutott el. Bár az elmúlt évtizedekben az ISUZU olyan gyártókkal társult – részvényvásárlás útján, vagy csak szimplán egymás modelljeiket árulták és címkézték át – mint a Subaru, Nissan, Suzuki, Honda, Toyota és a leghosszabb ideig a General Motors, a cég nem igazán tudta megvetni a lábát Európában.

Ennek ellenére évtizedekig volt sikeres olyan – nem mindig ISUZU márkanév alatt gyártott – modellekkel, mint a Faster, a Trooper, és az MU

Az Isuzu jelene

Mára a személyautók teljesen eltűntek az ISUZU kínálatából és a cég a dízelmotorok gyártása mellett csak buszok, teherautók és pickup-ok gyártására koncentrál.

A magyar utakon főleg a megbízható D-Max modellel és a nagyobb rakományokat szállítók egyik kedvelt típusával, az N széria valamelyik variációjával lehet találkozni. Ha valaki egy strapabíró ISUZU-t szeretne céges autónak, akkor a használtautó piacon is ezekkel a típusokkal találkozik.

Mi vagyunk a jó választás

Ha használtautó felvásárlót keres, mert szeretné eladni 2005. után gyártott ISUZU-ját, keressen meg minket telefonon vagy kérjen árajánlatot weboldalunkon keresztül. D-Max, MU-7 vagy valamilyen N-szériába tartozó típus? Válasszon minket bátran! Autófelvásárlás Budapesten vagy vidéken, számunkra a távolság sem akadály.

Gary Hayes képét a Pixabay -ről töltöttük le.