Lexus

LEXUS – a minőségi japán

Egy exportkorlátozásnak köszönhetően a japán autógyártóknak a 80-as években jobban megérte drágább, prémium kategóriás autókat forgalmazni az Egyesült Államokban Ez az oka, amiért a legtöbb nagy gyár megalapította a saját amerikai márkáját, hogy betörjön a tengerentúli piacra. A Honda az Acurát, a Nissan pedig az Inifinitit. A Toyota sem akart lemaradni, ezért életre hívta a Lexust.

Az F1 projekt

Az első Lexus modell (és így a márka) története már 1983-ban elkezdődött, amikor Eiji Toyoda, a Toyota elnöke elindítottak a cégen belül az F1 projektet, aminek célja nemes egyszerűséggel csak annyi volt, hogy létrehozzák a világ legjobb autóját.

A több éves fejlesztési folyamat végén megszületett az LS400, amire gyorsan rá is ragasztották a Lexus márkajelzést és átvitték az Egyesült Államokba.

Az F1 projekt közel 1 milliárd dollárba került és az LS400 1989. januári debütálásáig 60 dizájner, 24 mérnökcsapat (benne 1400 mérnök, 2300 technikus, 220 kisegítő) dolgozott a modellen és körülbelül 450 prototípus készült, amelyek egy részét a megjelenés előtt az amerikai és német autópályákon is teszteltek.

Welcome in the USA!

A Lexus 1989 szeptemberében jelent meg az amerikai piacon. Az LS400 mellett elkezdték értékesíteni az ES250 modellt is, ami viszont nem önálló fejlesztés, hanem csak egy átcímkézett Toyota Camry volt.

Az indulás jól sikerült, az eladási adarok elérték az elvártakat és csökkenést idéztek elő a rivális BMW és Mercedes értékesítésében. Az LS400-al a sajtó és a vásárlók is elégedett voltak.

Tudtad? A Lexus név jelentése pontosan nem ismert. Két teória is létezik: az egyik szerint a „luxury” és „elegance” szavak összeolvasztása, míg a másik alapján egy mozaikszó, ami a „luxury exports to the U.S.” szavakat rövidíti.

A 90-es években bővítették a kínálatot: megjelent az SC400, a GS300, majd az évtized végére a SUV-ok piacára is belépett a márka az LX450 és az RX300 modellekkel. Először csak legnagyobb darabszámban értékesített külföldi prémium márka címét vették át. Majd 1999-re az egymilliomodik autó eladása után az USA-ban, a Lexus a legtöbb eladással büszkélkedő prémium márkává vált.

Lexust mindenkinek!

Az amerikai eladások folyamatosan nőttek, de a márka Európában nem remekelt, ezért 2005-ben a Toyota következő nagy céljául tűzte ki, hogy a világ minden részére eljuttassa a Lexust és azzal komoly tényezővé váljon a luxusautók piacán.

A folyamat első lépéseként a márkát teljesen leválasztották a Toyotáról és 2005. után (ami számunkra igen érdekes időszak) már Japánban is Lexus néven forgalmazták. A terjeszkedés sikeres volt: 2007-re az éves világszintű eladások elérték a félmilliót.

Mint minden autógyártó, a Lexus eladásai is csökkentek a 2008-ban kezdődött világválság idején. Ennek ellenére a 2000-es évek végére a japánokat a világ negyedik legnagyobb prémium autógyártójaként tartották számon.

Figyelve a trendeket, egyre több hybrid modellt fejlesztettek, hogy újra fellendítsék az eladásokat. A 2010-es évek eleje ennek ellenére sem volt kegyes a Lexushoz és 11 folyamatos elsőség után az Egyesült Államokban visszaszorultak a BMW és a Mercedes mögé.

A visszaesésre fejlesztéssel válaszoltak, 2012-ben a GS-nek és az ES-nek is megjelentették az új generációját, amelyeknek már természetesen hybrid variánsai is készültek a GS450h és az ES300h. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően sikerült visszanyerni a vásárlók kegyeit.

Napjainkra megjelent az első teljesen elektromos Lexus modell, az UX300e. Természetesen továbbra is megmaradt az LS széria, mint hatalmas és kényelmes limuzin. Azonban mára már a kétüléses LC500 sportautó a cég zászlóshajója. Egy dolog azonban továbbra sem változott: a Lexus név egyet jelent a luxussal és a prémiummal.

Lexust nekünk is!

Van otthon egy Lexus a garázsban, amit nem használ? 2005. után gyártották? IS, GS, LS vagy RX? Mi szívesen megvásároljuk. Vegye fel velünk a kapcsolatot, hívja szakemberünket, vagy kérjen árajánlatot a weboldalunkon keresztül!

 

A kép a Pixabayról származik!