pexels-peter-fazekas-1386649- interjú az autónepperrel

Interjú a nepperrel – egy Origo interjú

1.Miért van szüksége autónepperre? Egyáltalán mi az az autónepper?

Az autónepper igazából használt autó kereskedő, aki felvásárolja a gépjárműveket, rendbe rakja őket és utána eladja. Nagy előnyük, hogy nagyon gyorsan reagálnak és házhoz mennek, vagyis akár órákon belül ott vannak az autódért és nem kell hetekig, hónapokig foglalkoznod az eladással.

Én ráadásul azonnal, készpénzzel fizetek a helyszínen, sőt az adás-vételi szerződést is nyomban aláírjuk. Így, ha felhív, akár 2-3 óra alatt pénzhez juthat az autótulajdonos. Másik előnye, ha neppert hívsz, hogy a nehezen értékesíthető autókat is megveszi, így a hitellel terhelt, törött, vagy lejárt forgalmival rendelkező járművedtől is gyorsan megszabadulhatsz.

Én azért tudom ezt megtenni, mert van mögöttem egy csapat, aki ki tudják javítani a hibákat, le tudja vizsgáztatni az autókat és a hitelkiváltást is könnyen meg tudja oldani. Mivel, mint autónepper – bár jobban szeretem az autókereskedő kifejezést -, ebből élek, így nyilván van ára annak, hogy az autóeladás összes nyűgét leveszem az eladó válláról. A gépjármű értékétől függően 10-15%-al olcsóbb árért tudom elhozni az autót. De hangsúlyozom, ezért azonnali megoldást kap a volt tulajdonos.

2.Egy nőnek fontos hogy elkísérjék a vásárláskor? Nem megalázó ez? Mit nyerünk vele?

Amikor a másik oldalon állok, vagyis éppen eladok, akkor én nem bánom, ha olyan ember jön, aki ért az autókhoz. Pont azért, mert nem kell elhinni, amit mondok, meg kell róla győződni.

Ez nekem is fontos, mert nem kezdenek el hívogatni a vásárlás után napokkal, hetekkel, hónapokkal, hogy mit adtam el neki és hogy nem ezt mondtam. Erre egyszerűen sajnálom az időt, mert attól veszi el, hogy újabb autókat vegyek és adjak el. Vagyis egy reklamáló telefonon akár több száz ezer forintot is bukhatok, mert pont akkor nem ért el egy eladó, vagy vevő, amikor a panaszáradatot hallgattam. Ennyit meg nem ér meg a dolog.

Ezért nem ciki, ha valaki, aki úgy érzi, hogy nem ért hozzá, hoz egy szakértőt is.

Rengeteg férfi vásárlóm volt, aki hozta az autószerelő ismerősét. Sőt, múltkor egy pasi egy nővel jelent meg és kiderült, hogy vele kell megegyeznem, mert ő ért az autóhoz. A fickónak csak a márka volt a fontos, de egyébként nem érdekelte a dolog. Nem mondom, hogy a legkönnyebb eladásom volt.

Arra azért figyelni kell, hogy olyan embert vigyünk magukkal, aki nem azt érzi „kötelességének”, hogy mindenről lebeszéljen minket, mindenbe belekössön, mert akkor soha nem lesz autónk.

3.Van olyan példa most a tarsolyodban, amiből tanulhatunk?

Nyár elején volt egy olyan esetem, amiben elég tanulságos volt nekem is.

Egy vidéki nagy város külvárosába hívtak, hogy van egy nagyon jó állapotú 8 éves Opel Corsa-juk, amit eddig az asszony használt, de kinőtték, mert a gyerekek nagyobbak lettek és már nem nagyon férnek el benne. Szeretnének egy nagyobbat. Eddig nem is volt gond, küldtek fényképet kívülről-belülről és mondtak egy árat.

Ha valóban olyan állapotban van a kocsi, akkor annyit éppen még megért, így leautóztunk.

A pasi fogad, de látom, hogy az asszonyka is kukucskál kifelé, tehát nagyon szeretné eladni az autót. Fickó mutatja, hogy kilométerállás milyen alacsony (kicsit túl alacsony is volt, ahhoz képest, hogy a gyerekeket vitték vele ide-oda naponta többször is), belül mennyire csillog-villog minden (szilikon spray varázsa), üléseken ülésvédő, motor ragyog a tisztaságtól. Kb. kettő perc alatt kiderült, hogy az ülésvédő azért van, mert teljesen szét van ülve az ülés, a pedálok felülete teljesen lekopott, a kipufogó csupa rozsda, a biztonsági öv is fodrosodott rendesen.

Mondtam is neki, hogy ezzel minimum a dupláját menték és csak jóval kevesebbet tudok érte adni. Kicsit be is rágtam, hogy ezért autóztam két órát, így elég alacsony árat mondtam. A pasi persze mondta, hogy mit képzelek, be sem indítom és azt mondom, hogy hazudik. Akkor megmutattam neki, hogy miből tudom, hogy kamuzik.

Erre elcsendesedett és elkezdett makogni. Addigra már a neje is kint volt és elég szúrós szemmel nézett a fickóra, amolyan „na ugye, megmondtam” tekintettel.

Majd odajött hozzám és elmondta, hogy valóban visszatekerték és hogy ez és ez nem százas benne, de már egy csomó mindent kijavíttattak és azért is akarják eladni, mert már nekik nem éri meg javíttatni. Gondoltam odaszúrok még egyet a fickónak és a csajnak mondtam egy korrekt árat, ami csak picivel volt kevesebb, annál, mint amennyit maximum adtam volna érte.

Látni kellett volna az arcukat. A nő megdicsőültem mosolygott, a fickó meg elsomfordált.

Gondolom még évekig hallgatni fogja, mennyire okos volt. A tanulság, hogy én nem kilométeróra állást veszek, hanem állapotot. Ha jó a kocsi, akkor fizetek érte többet is, mert én is többért tudom eladni, de ha lestrapált, akkor nem én leszek a balek, aki dupla árért elviszi.

4.Milyen fontos tényezőkre figyeljünk oda eladáskor/vásárláskor?

Igazából az a jó vevő, aki már adott el autót, mert tudja, hogy mire kell odafigyelni, tudja mi romolhat el, mi strapálódik le és mennyire.

Nyilván egy használt autó használt autóként fog kinézni és nem szalonautóként.

Lesz rajta karcolás, mert rányitották az ajtót, végigszaladt rajta a szomszéd macskája, felverődött rá a kő.

Nyilván a gyakran használt részek kopottabbak lesznek: pedál, kormány, sebváltó, ülések, biztonsági öv. Azt érdemes megnézni tehát, hogy milyen állapotban van belül az autó: akkor takarították ki és fújták le szilikonnal, hogy jól nézzen ki, vagy valóban vigyáztak rá. Megvoltak e a kötelező cserék: vezérműszíj (milyen állapotban van), fékek (mennyire jól fog, van e hangja), kuplung (hol fog).

És ezután jöhetnek az apróságok, amikből az általános használat kiderül: kipufogó állapota, kerekek (amit lehet, hogy csak most cseréltek le egy gagyibbra, de az is egyfajta üzenet), motor hangja.

Szóval sok apróság van, amire érdemes ránézni, bár a legtöbb dolog igazából csak az alkudozáshoz jó, mert minden autón van minimum 5-10%-nyi lehetőség.

És ez igaz az eladásra és vételre is.

 

Az interjú 2015. szeptemberében jelent meg az Origon.