citroen - használt atuó felvásárlás

CITROËN – Franciás avantgárd

Kreativitás. Technika. Merészség. Franciás avantgárd. Az alapító André Citroënről elnevezett francia autógyár története 1919-ben kezdődött.

A kezdetek

A céget André Citroën fogaskerekek gyártására alapította, innen – az alapító nyílfogazású fogaskerék-szabadalmára emlékezve – származik az autógyár logójában ma is látható fordított kettős V-alak.

A Citroën első autója, a Type A volt, ami már sorozatgyártásban készült, és igen gazdagon, elektromos fényszóróval, önindítóval és pótkerékkel volt felszerelve. Ez pedig csak az első volt a gyakran formabontó és szinte mindig valamilyen technikai innovációt bemutató Citroën modellek sorában.

A 2CV, azaz „Kacsa”

André Citroën halála után utódja, Pierre Boulanger ötlete volt a Citroën egyik legnagyobb sikerének, a majdani 2CV, azaz a Kacsa kifejlesztése. A tervezés során a takarékosság és praktikusság jegyében az alábbi célokat tűzték ki:

  • legyen egyfajta kerekeken gördülő esernyő, amelyet akár kalapban is kényelmesen lehet vezetni;
  • legyen képes vele két gazda akár 60 kilométeres sebességgel haladni, úgy, hogy egy félmázsás krumplis zsák vagy egy kisebb boroshordó, esetleg egy rakomány széna is beférjen még a kocsiba;
  • a felfüggesztés olyan legyen, hogy az autóban még földúton se törhessen össze a kosárban szállított tojás;
  • ne fogyasszon többet 100 km-en 3 liter benzinnél.

Ezzel a modelljével a Citroën az elérhető árú autózást adta meg Franciaországnak. A gyártás egészen 1990-ig tartott és több mint hatmillió „Kacsa” gördült le a gyártósorokról.

Citroën DS

1955-ben a Párizsi Autószalonon a Citroën lesokkolta a világot, új modelljük, a DS ugyanis maga volt a futurisztikus jövő: az áramvonalas és extravagáns, hűtőrács nélküli karosszéria egészen elképesztő, repülőkhöz hasonlatos belsőt rejtett.

citroen - használt atuó felvásárlás

 

Természetesen a technológiai újítások sem maradhattak el: a DS volt az első nagy sorozatban gyártott tárcsafékes autó és ebben a modellben debütált az évtizedekig a Citroën védjegyének számító hidropneumatikus felfüggesztés is.

A DS fogadtatása minden képzeletet felülmúlt: az első nap végére 12 000-en adtak le előjegyzést az új modellre.

Minket sem hagy hidegen

Természetesen a DS légies szépsége minket is elkápráztat, azonban egy-egy jó állapotban lévő és eladó példány ára már igen magas.

Minket az RS-nél sokkal inkább a közelmúlt Citroën modelljei érdekelnek, az ország egész területén: egyebek mellett a kilencszeres rali világbajnok Sébastien Loeb révén ismert, 2005. után gyártott Xsara és C4 modellek, a WTCC bajnok C-Elysee, a kicsit rejtőzködő C3, a komfortos Xsara Picasso és C8, a tágas C5 vagy a lenyűgöző C6.

Amennyiben könnyen, gyorsan, készpénzért adná el használt Citroën személyautóját, hívja szakemberünket vagy kérjen árajánlatot a weboldalunkon keresztül, mi pedig visszahívjuk és készpénzes ajánlatot teszünk autójáért.

A fotó a Pixabay oldaláról származik, MichaelGaida készítette.