Alfa Romeo

ALFA ROMEO – Olasz stílus

Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. Egy név, aminek a legtöbben csak a rövidítését ismerik: Alfa. Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő olasz autógyártó, ami hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet, köszönhetően a számos nagy sikerű modellnek, az összetéveszthetetlen, már-már művészi dizájnnak és a versenypályákon elért kiváló eredményeknek. Ismerje meg az Alfa Romeo történelmét!

A kezdetek

A céget Ugo Stella és Alexandre Darracq alapította és Nápolyban kezdett el autókat gyártani Darraq márkanéven 1906-ban. Az üzem megszűnése után Milánóban alakult újra, felvette a Anonima Lombarda Fabbrica Automobili nevet és 1910-ben már A.L.F.A. néven gyártott autókat. A ma ismert, végleges nevét pár évvel később kapta, miután Nicola Romeo 1915-ben megvásárolta az üzemet és 1920-ban kigördült az első autó Alfa Romeo márkanév alatt: ez volt a Torpedo 20-30 HP.

A márka egyik szimbólumává vált pajzs, már 1910-ben megjelent az Alfákon és azóta is minden autó formatervének kötelező eleme valamilyen formában.

A cég szinte közvetlenül a megalakulása után, már 1913-ban elkészítette az első versenyautóját.  Folyamatosan kisebb-nagyobb sikereket ért el a versenypályákon, megalapozva ezzel a márka sportos imázsát. Itt kezdődött egy másik legenda is. Mielőtt 1939-ben megalapította saját gyárát, Enzo Ferrari először, mint versenypilóta, majd mint csapatfőnök dolgozott az Alfánál.

Látott már olyan Alfát amit az első kerék mögött egy fehér háromszögben található négylevelű lóhere díszít? Ez a quadrifoglio verde, és 1923 óta festik fel a márka versenyautóra, valamint jelenleg a sportmodelleket is ezzel különböztetik meg.

A háború után

1933-ban a cég csak állami segítséggel tudott megmenekülni a csődtől és állami vezetéssel üzemelt tovább, aminek az volt az ára, hogy aktívan kivette részét a háborús erőfeszítésekből.

A háború után az Alfa Romeo nehezen állt talpra. Továbbra is aktívan részt vett az autósportban, de a profitabilitás megteremtéséhez és fenntartásához már nem volt elegendő a prémium autók gyártása, ezért 1954-ben megjelent a Giulietta, az Alfa Romeo első családi autója, amely számos változatban volt kapható.

A Forma-1 1950-es és 1951-es, első két idényét az Alfa Romeo nyerte Giuseppe Farinával és Juan Manuel Fangioval a volán mögött.

A hatvanas és hetvenes években folytatódtak az autósportban elért sikerek, az Alfák a világ minden versenypályán jelen voltak, de újra jelentkeztek a pénzügyi gondok. Ennek köszönhetően a még mindig állami tulajdonban lévő cég – 13 veszteséges évet követően – 1986-ban eladósorba került.

A Fiat korszak

A márkát a Fiat vette meg és olvasztotta be a cégcsoportjába. Ezzel új lendületet adva az Alfának, hogy a kilencvenes évektől jöhessenek a százas modellek – köztük a nagy sikerű 156 -, majd 2008-ban a MiTo és a 2010-es években a máig forgalmazott Giulia, Stelvio és az újraélesztett Giulietta.

Az utóbbi évtizedben az elvártnál alacsonyabb és nagyon ingadozó eladások ellenére az Alfa úgy döntött, hogy újrapozicionálja magát az autógyártók között. Visszatértek a Forma 1-be, valamint a cég termékpalettáján mára már csak a prémium autók találhatóak.

Mi is rajongók vagyunk

Nagyobbra cserélné a MiTo-ját? Vagy van egy 2005. után gyártott Alfája valamelyik százas típusból? Megunta Giuliáját? Minket érdekel, mert mi is szeretjük az Alfákat. Vegye fel velünk a kapcsolatot, hívja szakemberünket, vagy kérjen árajánlatot a weboldalunkon keresztül! Mi néhány órán belül visszahívjuk és készpénzes ajánlatot adunk autójára!

A képet a Pixabayról töltöttük le.